Týdenní přehled 10. – 16. října

14.10.2022
Týdenní souhrn z Evropského parlamentu - růst inflace, evropské řešení vysokých cen energií, stav právního státu v zemích EU, dění v Bruselu

ČESKÁ STOPA V EVROPĚ

  • Česko se summitem Evropského politického společenství z minulého týdne v Praze zapsalo na mapu Evropy. Zdá se, že po tomto předsednictví budeme skutečně vnímáni jako součást evropské politiky, jako jeden z hráčů, kteří agendu přináší na stůl a pomáhají ji tvořit.

EKONOMIKA

ENERGETIKA

  • V tomto týdnu jsme si taky připomněli jedno výročí – a to výročí krachu Bohemia Energy. Tím pro 600 000 lidí začala noční můra. Tenkrát jsem upozorňoval na fakt, že za to může spekulace na trhu s plynem a že stát musí pomoct. Řešením mělo být a je ukončení závislosti na fosilních palivech. Všechno se ukázalo jako pravdivé, jen ta pomoc přišla bohužel dost pozdě.

ZMĚNA KLIMATU

  • Letošní horké a suché léto vyřadilo z provozu elektrárny na jihu a západě Evropy. Ukazuje to, že musíme naši energetiku přizpůsobit nové realitě, a tou jsou bohužel v Evropě vysoké teploty a nedostatek vody. Green Deal je jeden z mála plánů, který na to přináší odpověď. Píšu o tom v novém článku na Ekolistu.

  • Ztráta biologické rozmanitosti v dnešní době ohrožuje naši planetu i naše šance na přežití. Vědci jsou proto jednoznačně za jedno v tom, že je potřeba přírodu, která nám zůstala, nejen chránit, ale také ji obnovovat. O tom jsme se bavili na konferenci o Zákonu o obnově přírody.

PRÁVNÍ STÁT

  • V Itálii bude vládnout nejkonzervativnější vláda od konce 2. světové války. Nová post-fašistická koalice plánuje zasahovat do lidských práv a prakticky otřást samotnými základy italského politického systému. Co to znamená a jaké to bude mít dopady na celou Evropu? O tom píšu v nejnovějším článku na blogu Aktuálně.cz.

  • V sousedním Maďarsku se odehrávají masivní stávky učitelů za vyšší platy a samotné právo protestovat. Učitelé totiž nemají se svými extrémně nízkými platy jak vyžít. Jejich první demonstrace za spravedlivý plat se v Maďarsku setkaly s tvrdou odezvou – někteří zúčastnění byli vyloučeni z práce a Budapešť zavedla nový zákon, který prakticky zakázal odborová shromáždění. 

  • Bulhaři šli už počtvrté za sebou za poslední necelé dva roky volit novou vládu. Volby v pravděpodobně nejvíce zkorumpované zemi EU vyhrála konzervativní strana GERB mnohonásobného expremiéra Bojka Borisova. Ta samá strana, která poslední dekádu úspěšně za podpory místní mafie úspěšně odsávala státní rozpočet do svých vlastních kapes a která v zemi zavinila dva roky zpátky masivní protikorupční demonstrace.​​​​​​​

Něco málo z dění v Bruselu

  • V tomto týdnu jsem se setkal s nizozemským náměstkem pro digitalizaci ohledně eIDAS, služby vytvářející elektronickou identifikaci. V Nizozemí jsou na digitalizaci experti a současně kladou velký důraz na transparentnost ve svých vládních institucích. Shodli jsme se na tom, že jsou pro nás důležité právě záruky pro ochranu soukromí a transparentnost.

  • Neméně zajímavé bylo setkání s tibetskou exilovou vládou, jejíž zástupce jsem pozval na oficiální návštěvu do Bruselu coby předseda Zájmové skupiny Tibetu v Evropském Parlamentu. Společně s Sikyong Penpa Tseringem a dalšími členy jeho exilové vlády jsme prodiskutovali stav lidských práv v Tibetu, zneužívání sledovacích technologií k sociálním a ekonomickým represím nebo zhoršující se životní prostředí vlivem počínání Číny. 

Tibet není a nikdy nebyl součástí Číny a toto si musíme připomínat vždy, když se o situaci v Tibetu bavíme.
Tibetská komunita si zaslouží podporu, protože zůstává v první linii boje proti rozšiřování čínského sledovacího systému. Zneužívání technologií k sociálním a ekonomickým represím je pro Čínu denní chléb, což vedlo k tomu, že Číňané svého dystopického ‚velkého bratra‘ exportovali a využívají ho k potlačování základních lidských práv právě v Tibetu. 

  • Rád bych také zmínil meeting se zástupci nového protikorupčního úřadu EPPO. Jedná se o Úřad evropského veřejného žalobce, jehož podstatou je především vyšetřovat a stíhat trestné činy, které poškozují nebo ohrožují finanční zájmy EU. Zabývá se tak problémy, jako jsou korupce, praní špinavých peněz, zneužití evropských prostředků nebo dotační a přeshraniční podvody s DPH.

  • V uplynulém týdnu jsem se také sešel se zástupci Evropského výboru regionů, se kterými jsme probrali to, jak se jim daří hospodařit s financemi, jak jsou na tom v oblasti digitalizace nebo také o tom, jak se jim daří šetřit s energiemi.